Wykonanie



Ach my kobiety! Rozważne, romantyczne, wyciskające siódme
poty na siłowni, żeby
potem móc cieszyć się kawałeczkiem czegoś obłędnego i słodkiego, lubiące spędzać czas na niczym, a
potem w godzinę robić pięć rzeczy na raz, zabiegane, zapracowane, lubimy od czasu do czasu znaleźć chwilę tylko dla przyjemności. Dla nas kobietek, taka chwila to na pewno piękny dzień w gronie przyjaciółek, lub przyjaciółki. Uwielbiam ten czas, kiedy bliska Ci osoba,
spędza słoneczny dzień razem z Tobą, przy
kawie z dużą ilością pianki, rozmawiając długimi godzinami, o rzeczach kompletnie nieważnych, i nieistotnych, i o tych, które możesz powierzyć tylko jej, tych najważniejszych i najistotniejszych. I takie rozmowy, spotkania nie mogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i
orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od
serca!Zapraszam!


SKŁADNIKI na dużą blaszkę:NA CIASTO KRUCHE:- 350 g
mąki krupcztaki- 170 g
masła- 2 łyżki lodowatej
wody-
cukier o smaku
cytrynowym Delecta- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta- 4
żółtka- 120 g
cukru pudruZ w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do
torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce.MASA SEROWA:- 2 całe
jajka- 1 kg
sera na sernik- 3/4 szklanki
mleka- 1
laska wanilii- 1 opakowanie
cukier cytrynowy Delecta- 1/2 kostki
masła- 1/2 szklanki
cukru pudruWszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
ORZECHY W KARMELU:- 1 szklanka
orzechów włoskich- 3/4 szklanki
cukru- 80 ml
śmietanki 36%-
wodaDo rondelka wsyp
cukier zalej
wodą tak aby,
woda była nad poziomem
cukru około 4 mm.Wymieszaj
cukier i postaw na płycie. Zacznij gotować, od momentu kiedy masa zacznie wrzeć, pod żadnym pozorem nie mieszaj już masy łyżką, nigdy też nie dotykaj masy palcem. Całość gotujemy do momentu kiedy masa, prawie cała odparuje a zacznie się robić karmel, masa powinna
mieć bursztynowy kolor. Karmel przygotuj ostrożnie, jest to ciecz o bardzo wysokiej temperaturze. Garnek zestaw z płyty i dodaj
śmietankę, energicznie wymieszaj rózgą, masę postaw na płycie i ponownie zagotuj, dodaj
orzechy włoskie (wcześniej sparz je wrzątkiem, pozbędą się goryczki). Całość gotujemy około 10 minut.

WYKONANIE:- schłodzonym
ciastem wylep formę do pieczenia- na ciasto wylej masę sernikową- wstaw do pieca, temp. 170 stopni C, dół + góra, pieczemy na złoty kolor, u mnie sernik piekłam 50 minut- wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy, polewamy gorącym karmelem z
orzechami- po całkowitym wystudzeniu kroimy- pamiętaj, że sernik zawsze smakuje najlepiej na drugi dzień po pieczeniu

Przepis na to cudne ciasto na spotkanie z przyjaciółką zgłaszam do konkursu organizowanego przez Durszlak.pl, z firmą Delecta.

Życzę Kochani Smacznego!Buziaki!