Wykonanie
Szukałam przepisu na ciasto, które będzie nadawać się do zabrania na majowy wyjazd dla większej liczby osób. Zdecydowałam się na to i okazało się idealne, zwłaszcza że mam bardzo praktyczną formę z przykryciem i uchwytem. Samo ciasto świetnie nadaje się do pokrojenia na kwadraty i długo zachowuje świeżość, a nawet nabiera smaku z każdym dniem. Nie przypomina ciężkiego ciasta
marchewkowego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale jest równie smaczne.
Płatki owsiane są wyczuwalne i nadają mu charakterystyczną konsystencję, a
marchew - ładny kolor. Do tego zestawienia wyjątkowo pasuje jeszcze
lukier z
serka i
orzechy włoskie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, więc chyba jeszcze upiekę to ciasto, ale z połowy składników. Choć takie duże też pewnie szybko zniknie:D- 2-3
marchewki (300g)- 200g
masła- 6
jajek- 350g
cukru- 200g zwykłej
mąki- 160g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 210g
płatków owsianych- 3 łyżki
mleka- 2 łyżeczki esencji cytrynowej- 150g
serka kremowego- 80g
cukru pudru- 40g
masła- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 2 garści
orzechów włoskich1)
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.2) Roztopić
masło i odstawić do przestudzenia.3)
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.4) Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
płatki owsiane.5) Połączyć suche składniki z masą jajeczną.6) Wmieszać
masło,
mleko, esencję
cytrynową i
marchew.7) Przełożyć do formy o wymiarach ok. 40 x 26 cmwyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić.8) Piec w temperaturze 175 st. C przez 25-30 minut.9) Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.10) Wyłożyć na kratkę do pieczenia i ostrożnie odwrócić.11) Wymieszać
serek,
cukier puder, miękkie
masło i esencję
waniliową.12) Posmarować masą równą stronę ciasta i posypać posiekanymi
orzechami.Wykorzystałam przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea, który trochę zmieniłam.Czas przygotowania: 1 godzina + studzenieLiczba porcji: 24Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal