Wykonanie
Hej :)Spotkało mnie coś bardzo sympatycznego i nie
mogę się z
Wami nie podzielić swoją radością :) Otóż jakiś czas temu dostałam od Pani
Marii Tyniec (z bloga TyTuUrzadzisz.pl) propozycję przygotowania wpisu ze szwedzkim
ciastem wielkanocnym w roli głównej. Nie mogłam się nie zgodzić! :) Tym bardziej, że TyTuUrzadzisz.pl jest blogiem dla fanów IKEA, a przejawy mojej miłości do IKEA (i do Szwecji) są na sweetworldofs.pl dosyć wyraźnie widoczne ;) (chociażby w – jeszcze raczkującym – dziale „ S ♥ Sweden ” ;)„Blog TyTuUrzadzisz.pl powstał z myślą o fanach IKEA . Znajdziecie tutaj inspirujące artykuły, praktyczne porady i mnóstwo pomysłowych rozwiązań na wnętrza dopasowane do waszych potrzeb i oczekiwań.”Polecam! :)Glad påsk!xoxoS…Karlssons påskkaka / Wielkanocne ciasto Karlssona (przepis od Babci S)Ciasto
marchewkowe bez
cynamonu (???) z wyraźnie wyczuwalnym
cytrynowym aromatem. Dodatkowo posmarowane
serkiem Philadelphia z
szafranem – smak jest specyficzny, ale bardzo szwedzki :)Składniki:75g
masła2 dl
cukru3
jajkaSok i skórka z 0,5
cytryny2
marchewki3 dl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania tortownicy200g
serka Philadelphia (zanim w sklepach pojawiła się Philadelphia, Babcia używała
ser Kesella albo homogenizowany odsączony na gazie. Bez tej “operacji” oba były zbyt mokre).1 łyżka
cukru pudru0,25g
szafranuNagrzej piec do 200 °CWymieszaj
serek Philadelphia z
cukrem pudrem i
szafranem, wstaw do lodówkiObierz i zetrzyj
marchewki na drobnej tarceUtrzyj
masło z
cukremDodaj
jajka i ubijaj aż składniki się połącząDodaj
marchewkę, skórkę i
sok z cytryny i dokładnie wymieszajDodaj
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszaj do połączenia się składnikówOkrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem, brzegi posmaruj
masłemPrzełóż ciasto do foremki, piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka), wystudźWyjmij krem z lodówki i dokładnie wymieszaj, żeby dokładnie rozprowadzić kolor, który „puścił”
szafranPosmaruj wierzch wystudzonego ciasta kremem, ozdób kurczaczkami, pisankami i innymi ozdobami wielkanocnymiSmacznego! :)