Wykonanie
;-) Chyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma
truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na
oleju kokosowym i
mące z
płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to
czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie
bita śmietana!Zresztą poczytajcie sami!;-)))Dzień dobry!U Was też takie słońce było?! Ale energia! ;-)
SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE FORMY:- 8 łyżek
oleju kokosowego- 3
jajka- 120 ml
mleka- 220 g
mąki z
płatków owsianych- 150 g
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 20 ml
soku z cytrynyŻółtka ucieraj z
cukrem na wysokich obrotach, dodaj
mleko,
olej,
mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy.formy wysmaruj
olejem i obsyp
bułką tartą.Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C.Babki studzimy całkowicie.KREM :- 8 łyżek
serka śmietankowego,
twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam
marki Piątnica, o zawartości tłuszczu 18%, jest bardzo kremowy i idealnie jedwabisty, dostaniecie go np. w Biedronce )- 6 łyżek lemon
curd (do kupienia np. w Tesco)- 2 łyżki
śmietanki 18%Całość wymieszaj rózgą na gładką masę.
Babki kroimy na połowę, przekładamy kremem i
truskawkami, na wierzch krem i
truskawki.Przechowujemy w lodówce.PS. Z przepisu możecie zrobić jedną dużą babkę w większej formie, lub 2 czy 3 w mniejszych formach.
Co sądzicie o takim torciku z babki? Znaleźli by się chętni na konsumpcję?Buziaki!
Smacznego!