Wykonanie


Kuchnia staropolskaDzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim
stole, kuchnia naszej babci czy też prababci. Wymyśliłam sobie że zrobię
polędwiczki wieprzowe pieczone w
kapuście kiszonej, którą doprawię. Rozejrzałam się co mam w lodówce i tak powstało, pyszne danie. Bardzo takie jakby to dobrze ująć wiekowe heheh. Mam wrażenie, że właśnie tak mógł wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej
beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja
suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek
ziół, takich jak
majeranek,
rozmaryn czy
lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło wyglądać.Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 2 szt polędwiczek wieprzowych- 3 garście
kapusty kiszonej z
sokiem- 3 gałązki
rozmarynu- suszony
lubczyk-
majeranek-
czosnek 6 ząbków- 1
cebula- 500 g
pieczarek lub innych
grzybów (np.
suszone prawdziwki)-
olej rzepakowy (kiedyś pewnie
smalec)-
natka pietruszki-
przyprawa do
wieprzowiny- 2
listki laurowePolędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z
olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij z patelni i ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Posyp
przyprawą do
wieprzowiny i listkami
rozmarynu.Na tej samej patelni zrumień pokrojoną w piórka
cebulę,
czosnek i
pieczarki. Wymieszaj je z
kapustą kiszoną i całość dodaj do naczynia, przykrywając
mięso. Wlej cały sok z
kapusty, dodaj 5 łyżek
wody. Posyp obficie,
majerankiem,
lubczykiem, dodaj
listki laurowe.Całość przykryj. Wstaw do pieca, temp. 200 stopni C, czas 45 minut.Przed podaniem posyp posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!