Wykonanie
Zdarza mi się kupować gotowe wegetariańskie smarowidła, ale zawierają one zazwyczaj sporą ilość tłuszczu, opakowania są małe i wcale nie najtańsze. Przygotowanie domowego paprykarzu w wersji wege jest proste, szybkie i cieszy dłużej. ;)

Składniki:1
papryka czerwona1 mała
marchewka1 mała
pietruszka1/2 średniego
selera1 mała
cebula1 ząbek
czosnku+100g
kaszy jaglanej+3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego
sól morska,
pieprz czarnypieprz białyoliwa z oliwekpapryka słodka mielona
ziele angielskieliść laurowyPrzygotowanie:
Kaszę przepłukać, ugotować w osolonej wodzie, odstawić.Warzywa obrać (oprócz
papryki), pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce, polać
oliwą z oliwek, posypać
solą,
pieprzem czarnym i
białym,
papryką słodką, zmielonym
zielem angielskim i
liściem laurowym.Piec 20-25 minut w 180 stopniach.Upieczone warzywa przełożyć do miski, zmielić na papkę przy pomocy blendera.Dodać
kaszę, koncentrat i
sos sojowy i całość porządnie wymieszać łyżką.Doprawić jeszcze raz wg potrzeby i wymieszać.Przetrzymywać w lodówce.


