Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry
sos teriyaki. Ja używam sosu
marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach nijak się mają do oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem.
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:4 plastry
schabu2 łyżki dobrego
sosu teriyaki3 cm świeżego
imbiru2
cebule1 duża
marchewka1/2 małego
brokuła1/2 małej
kapusty pekińskiejolej do smażenia
Wykonanie:
Schab kroimy w paski.
Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy
imbir i
mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Cebulę i
marchewkę obieramy.
Marchewkę kroimy w półplasterki, a
cebulę w spore kawałki.
Brokuła dzielimy na małe różyczki, a
kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy
olej, smażymy na nim
mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy
cebulę i
marchewkę, po minucie wrzucamy
brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy
mięso i pokrojoną
kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż
kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie
ryżu lub chińskiego
makaronu.