ßßß
Dziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry sos teriyaki. Ja używam sosu marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach nijak się mają do oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem.
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:4 plastry schabu2 łyżki dobrego sosu teriyaki3 cm świeżego imbiru2 cebule1 duża marchewka1/2 małego brokuła1/2 małej kapusty pekińskiejolej do smażenia
Wykonanie:Schab kroimy w paski. Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu.