Wykonanie
W tym roku udało mi się upolować cudowne foremki na babeczki wielkanocne do święconki. Pamiętajcie, że dodatek domowego ciasta w koszyczku wielkanocny msymbolizuje doskonałość i umiejętności. Wszystkie wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj .6 sztuk
jajko2 łyżki
śmietany 12%3 łyżki
oleju6 łyżek
mleka3 płaskie łyżki budyniu bez
cukru3 łyżki
cukru waniliowego6 łyżek
mąki tortowejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniarodzynki/żurawina opcjonalnie4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyPołączyć ze sobą w jednej misce mokre składniki -
śmietanę,
olej i
mleko.W drugiej wymieszać suche -
budyń,
cukier,
mąkę i
proszek do pieczenia.Zawartość oby misek połączyć ze sobą, ręcznie mieszając krótko i niezbyt dokładnie (mogą zostać grudki).Ciasto przelać do silikonowych foremek do babeczek/muffinek.Można dodać do ciasta
rodzynki lub
żurawinę.Piec przez 25-30 minut w temp. 170 st.C.Po wystudzeniu na kratce oblać babeczki lukrem przygotowanym z wymieszanego
cukru pudru z
sokiem cytrynowym.