Wykonanie
Wiem te oponki robili już prawie wszyscy…ale nie mogłam się powstrzymać, aby ich nie zrobićSzczególnie, że jest karnawał, więc można pozwolić sobie na takie kaloryczne szaleństwo 😉 Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem, zawsze czekałam na nie z niecierpliwością. Chyba nawet wole je od
faworków.Składniki:ok. 350 g
sera białego2
jajka2 łyżki
śmietany 12%3 łyżki
cukruŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka
cukru waniliowego3 szklanki
mąkiOlej roślinny do smażenia
Cukier puder do posypania oponekNajlepiej przygotować ciasto w robocie kuchennym, ale można także zagnieść ręcznie w misce. Najpierw rozdrabniamy
ser biały, dodajemy
jajka,
śmietanę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, następnie stopniowo dodajemy
mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy przestaje się lepić, jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy więcej
mąki. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm i wycinamy oponki. Potrzebujemy do tego szeroką szklankę i kieliszek do
wódki. Najpierw wycinamy większe kółka szklanką, a następnie mniejsze kieliszkiem. Pozostałe ścinki ciasta ponownie zagniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i wycinamy z nich dalsze oponki. Oponki smażymy w głębokim tłuszczu – z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na talerzykach wyłożonych zwykłymi białymi papierowymi serwetkami (one nie przyklejają się do oponek). Podajemy posypane
cukrem pudrem.