Wykonanie
Złociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach
ciastka o delikatnym smaku
sera.
- 50 dag
białego sera- 0,5 szklanki
cukru-
cukier waniliowy (lub inny
aromat do ciast)- 3
jajka- 50 dag
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 litr
oleju do smażenia
Jajka zmiksować z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać
ser i dokładnie wymieszać. Do masy
serowo jajecznej dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy
olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone
ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy
cukrem pudrem.