Wykonanie

Aromatyczna, warzywna zupa, która świetnie rozgrzewa w chłodniejszy dzień. Użyłam tu brązowej
soczewicy, która jest po prostu czerwoną odmianą niepozbawioną łupinki. Ten rodzaj dość długo się gotuje, ale zachowuje kształt, przez co świetnie nadaje się na zupę czy gulasz.
Soczewica wzbogaca naszą zupę w
białko, błonnik i potas, a także znacznie zwiększa uczucie sytości. Koniecznie namoczcie ją przed wrzuceniem do zupy, co nie tylko skróci czas gotowania, ale i zmniejszy zawartość niepożądanych związków (fitynowych czy gazotwórczych).Składniki (3 porcje):1 łyżka
oleju1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę2
pomidory, pokrojone w kostkę3 średnie
marchewki1 szklanka (200 g) brązowej
soczewicy1 duża garść
jarmużu (lub
szpinaku) - możesz usunąć twarde łodygi1,2 l
bulionu z warzyw1 łyżeczka mielonego
imbiru1,5 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
soli1.
Soczewicę zalej gorącą
wodą i odstaw na ok. 3 godziny (kto ma wrażliwy układ pokarmowy, niech odstawi na dłużej i co jakiś czas zmienia
wodę) - następnie odlej
wodę i wypłucz nasiona.2. W dużym garnku rozgrzej
olej i podsmaż
cebulę do miękkości.3. Wymieszaj z
pomidorami i
przyprawami (oprócz
soli), gotuj kilka minut.4. Następnie dodaj pokrojoną
marchewkę,
bulion i
soczewicę.5. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj przez około 20-30 minut. Co jakiś czas zbieraj pianę z wierzchu.6. Kiedy
soczewica i
marchewka będą już prawie ugotowane, dodaj
jarmuż i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw
solą (
sól zawsze dodajemy na końcu gotowania
soczewicy). Smacznego!Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik300 kcal18 , 1 g3 , 8 g49 , 9 g9 , 5 g
