ßßß Cookit - przepis na Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

nazwa

Wykonanie

Święta to czas, gdy na moment można zapomnieć o dietach i kaloriach. Nikt nie mówi, że można się w tym czasie obżerać, ale zjeść coś czego normalnie się sobie odmawia, czemu nie :) W ramach świątecznych grzeszków, mam dla Was pyszne ciasto kokosowe z ajerkoniakiem :) Idealne dla miłośników słodkości :)
Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 25cm
600g śmietany kremówki
75g vuktu pudru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
300ml ajerkoniaku ( ilość według uznania)
CIASTO KOKOSOWE:
6 białęk
szklanka cukru
200g wiórek kokosowych
CIASTO ORZECHOWE:
4 jajka
szklanka orzechów mielonych
szklanka mąki pszennej
łyżka bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier, na końcu dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
KREM AJERKONIAKOWY: Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki) i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie wymieszaj ją z ajerkoniakiem. Do masy wlej przestudzoną żelatynę i wymieszaj.
CIASTO ORZECHOWE: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodawaj do ubitej piany po jednym żółtku, cały czas miksując. Orzechy, mąkę i bułkę wymieszaj i stopniowo dodawaj do ucieranej masy jajecznej. Gotowe ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
WYKOŃCZENIE: Do formy przełóż ciasto orzechowe, wylej na niego krem ajerkoniakowy, wyrównaj wierzch i przykryj go ciastem kokosowym, lekko dociskając do kremu. Ciasto odstaw do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2016/03/kokosowiec-z-kremem-ajerkoniakowym.html