Wykonanie
Święta to czas, gdy na moment można zapomnieć o dietach i kaloriach. Nikt nie
mówi, że można się w tym czasie obżerać, ale zjeść coś czego normalnie się sobie odmawia,
czemu nie :) W ramach świątecznych grzeszków, mam dla Was pyszne ciasto
kokosowe z
ajerkoniakiem :) Idealne dla miłośników słodkości :)Kokosowiec z kremem
ajerkoniakowymprzepis na blachę o wymiarach 39cm x 25cm

600g
śmietany kremówki75g vuktu pudru5 płaskich łyżeczek
żelatyny300ml
ajerkoniaku ( ilość według uznania)CIASTO
KOKOSOWE:6
białększklanka
cukru200g wiórek
kokosowychCIASTO
ORZECHOWE:4
jajkaszklanka
orzechów mielonychszklanka
mąki pszennejłyżka
bułki tartejpół łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukruCIASTO
KOKOSOWE:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj
cukier, na końcu dodaj
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.KREM
AJERKONIAKOWY:
Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej
wody (ok. 1/3 szklanki) i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem
cukru pudru. Następnie wymieszaj ją z
ajerkoniakiem. Do masy wlej przestudzoną
żelatynę i wymieszaj.CIASTO
ORZECHOWE: Oddziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na sztywną pianę z
cukrem. Następnie dodawaj do ubitej piany po jednym
żółtku, cały czas miksując.
Orzechy,
mąkę i
bułkę wymieszaj i stopniowo dodawaj do ucieranej masy jajecznej. Gotowe ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.WYKOŃCZENIE: Do formy przełóż ciasto
orzechowe, wylej na niego krem
ajerkoniakowy, wyrównaj wierzch i przykryj go
ciastem kokosowym, lekko dociskając do kremu. Ciasto odstaw do lodówki.Smacznego :)
