Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 4
jajka- 2/3 szklanki
cukru- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 łyżki
oleju*na krem- 1 szklanka
ajerkoniaku- 600ml
śmietany 30%- 5 płaskich łyżeczek
żelatyny- 75g
cukru pudru*na ciasto
kokosowe- 6
białek- 1 szklanka
cukru- 200g
wiórków kokosowychSposób przygotowania:1. Przygotowanie
biszkoptu zaczynamy od ubicia na sztywno
białek, pod koniec dodając
cukier. Następnie pianę łączymy z
żółtkami,
olejem i
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy
biszkopt ostygnie zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.2.
Białka na ciasto
kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy do formy o wymiarach jak wyżej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się ładnie zrumieni, studzimy.3.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej
wody, lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Później mieszamy ją z
ajerkoniakiem i
żelatyną.4. Na
biszkopt wylewamy krem
ajerkoniakowy, na wierzch kładziemy bardzo delikatnie ostudzone ciasto
kokosowe, oczywiście bez papieru, lekko dociskamy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Inspiracja:gotujzcukiereczkiem