ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY

SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY

nazwa

Wykonanie

Słodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych.
Masa śliwkowa
20 sztuk śliwek
250 g sera białego
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
Biszkopt
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przyrządzenia
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min
Bita śmietana
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki.
masa śliwkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko. Ser zmiksować z cukrem, dodać mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała.
Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą. Z upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/10/sernik-na-zimno-sliwkowo-kokosowy.html