Wykonanie

Słodko kwaśna masa serowa ze
śliwek węgierek, złagodzona
bitą śmietaną z dodatkiem wiórek
kokosowych.

Masa śliwkowa20 sztuk
śliwek250 g
sera białego2 łyżki
cukru2 łyżki
żelatynyMasa śmietanowa250 ml
śmietany kremówki3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki
cukru1 łyżka
żelatynyBiszkopt3
jajka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniasposób przyrządzenia
BiszkoptOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min
Bita śmietanaŻelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej
wody, ubić
śmietanę na sztywno, dodać
cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać
żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę
śmietanową do lodówki.masa śliwkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody.
Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko.
Ser zmiksować z
cukrem, dodać mus
śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli
żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała.Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą. Z upieczonego
biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę
śmietanową, przykryć wyciętym
biszkoptem, na
biszkopt wylać tężejącą masę
śliwkową i przykryć drugim
biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik posypać wiórkami kokosowymi.