ßßß Cookit - przepis na RAFAELLO

RAFAELLO

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi
SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
800 ml śmietany 30%
2 tabliczki białej czekolady
cukier waniliowy
łyżeczka żelatyny
200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
Krem:
Czekoladę roztopić, żelatynę zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/12/rafaello.html