Wykonanie
Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem
śmietanowy z
czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone
owoce lata:
maliny,
wiśnie,
truskawki,
czereśnie.





Składniki:Ciasto:6
białek15 dag
cukru drobnego5 dag
mąki tortowej5 dag wiórek
kokosowych białych1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1/2 litra
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
czarnej porzeczki3 łyżeczki
żelatynywiórki kokosowe do dekoracji
czarna porzeczka do dekoracjiSposób wykonania:Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem, dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać
wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.Krem:
Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml
wody i gotujemy aż
owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko,
owoce odrzucamy,wsypujemy do musu
żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy
porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.http://www.porcelanabogucice.pl/