ßßß




Składniki:Ciasto:6 białek15 dag cukru drobnego5 dag mąki tortowej5 dag wiórek kokosowych białych1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:1/2 litra śmietany kremówki3 łyżki cukru pudru1/2 szklanki czarnej porzeczki3 łyżeczki żelatynywiórki kokosowe do dekoracjiczarna porzeczka do dekoracjiSposób wykonania:Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia.Podzielić ciasto na trzy części, każdą część rozsmarować w tortownicy wyłożonej pergaminem o śr 22 cm, piec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić.Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem przekładamy placki, dekorujemy wiórkami, wstawiamy do lodówki do stężenia.http://www.porcelanabogucice.pl/