ßßß
Składniki:500 g brokułów2 marchewki1 pietruszkamały kawałek selerakilka cm pora1 mała cebula (opalona nad ogniem)kości wieprzowe lub dowolnie wybrane mięso2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiegook. 700 ml wody lub bulionusól, pieprzok. 100 ml śmietanki kremówkiWykonanie:Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, razem z porem, cebulą, przyprawami i kośćmi wkładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie bulion przesączamy.Wkładamy do niego rozdrobnionego brokuła (można również użyć łodygi, jest jak najbardziej jadalna) i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki (nie przykrywamy garnka pokrywką, bo możemy stracić piękny, zielony kolor). Następnie całość blendujemy, dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę.Gotową zupę krem z brokułów podajemy z ziarnami - chia i słonecznikiem, odrobiną oliwy lub tradycyjnie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!