Wykonanie
Dzień dobry!Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami,
owocami,
zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-).

Składniki:500 g
brokułów2
marchewki1
pietruszkamały kawałek
selerakilka cm
pora1 mała
cebula (opalona nad ogniem)kości wieprzowe lub dowolnie wybrane
mięso2
liście laurowe, 2 ziarna
ziela angielskiegook. 700 ml
wody lub
bulionusól,
pieprzok. 100 ml
śmietanki kremówkiWykonanie:
Marchewkę,
seler i
pietruszkę obieramy, razem z
porem,
cebulą,
przyprawami i kośćmi wkładamy do garnka, zalewamy
wodą lub
bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie
bulion przesączamy.Wkładamy do niego rozdrobnionego
brokuła (można również użyć łodygi, jest jak najbardziej jadalna) i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki (nie przykrywamy garnka pokrywką, bo możemy stracić piękny, zielony kolor). Następnie całość blendujemy, dodajemy
sól,
pieprz oraz
śmietanę.Gotową zupę krem z
brokułów podajemy z ziarnami - chia i
słonecznikiem, odrobiną
oliwy lub tradycyjnie z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.


Smacznego!