Wykonanie
Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb
morskich, hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz” (nazywana też "doradą królewską"). Jeśli nie
mieliście jeszcze okazji kosztować dorady, koniecznie kupcie przy okazji (jak spotkacie) i przygotujcie - to świetna konkurencja dla
pstrąga. Bardzo łatwa w przyrządzaniu, ości całkiem ładnie odchodzą, w smaku delikatna i większa od standardowego
pstrąga (nie mylić z łososiowym).


Składniki na 2 porcje :2 średnie dorady o jednakowej wielkości (ok. 230g), wypatroszone1 mała
cukiniapęczek
pietruszkicebulka dymka z zielonymi piórkami
szczypiorku lub kawałek
poraząbek
czosnku
łyżka
masłasól,
pieprz do smaku200g
pomidorków koktajlowych1 mała
czerwona paprykaRybę umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym,posolić i doprawić
pieprzem wedle uznania.

Przygotować farsz.
Cebulę lub
pora pokroić drobno w piórka,
czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce
masła. Umyć
cukinię i zetrzeć ją na tarce (razem ze skórką), dodać do
cebuli i
czosnku. Dusić około 10 minut, po czym dodać posiekaną
pietruszkę. Farsz doprawić
sola i
pieprzem jeśli potrzeba.Gotowym farszem wypełnić
rybę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wokół
ryby ułożyć pokrojone
pomidorki koktajlowe i paski
papryki. Przykryć i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Danie podawać gorące natychmiast po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.


1 porcja to ok. 140 kcal, węglowodany: 9g,
białko: 19g, tluszcz: 3gSMACZNEGO!