Wykonanie
Ostatnio pojawił się na blogu przepis na pyszne Ciasto
marchewkowe, a tuż za nim wrzucam Wam pomysł autorstwa mojej siostry na świetną, szybką zdrową
sałatkę :)Znacie pewnie ten moment w ciągu dnia, kiedy wracacie zmęczeni i zastanawiacie się, co zjeść. Miło gdyby pojawiło się to w mgnieniu oka i nie wymagało wielkich zdolności kulinarnych. Sałatki mają to do siebie, że możemy zrobić je z "resztek" zalegających w lodówce. A jeśli chwilowo nie zalega Wam w domu
brokuł - polecam kupić, bo poniżej pomysł na pyszną, niewymagającą
sałatkę w stylu FIT :)

Co potrzebujemy:1
brokuł2
jajka2
torebki brązowego ryżuok 250 g
groszku (mrożony)0,5 puszki
kukurydzyjogurt naturalny (200 g)
koperekprzyprawy wg uznania (
zioła)+opcjonalnie jako dodatek:*
chleb żytni/razowy/owsiany*sok ze świeżo wyciśniętych
pomarańczy
1.
Brokuła dzielimy na różyczki, łodyżki możemy pokroić na mniejsze kawałki i całość gotujemy do miękkości.2.
Brązowy ryż gotujemy al dente (ponoć taki jest zdrowszy ;)). Sypki będzie lepiej smakował, niż mocno rozgotowany. ;)3. Do miski wsypujemy
brokuła,
ryż, pokrojone w kostkę
jajko,
kukurydzę,
groszek (jeśli jest mrożony, podgotowujemy go).Łączymy składniki.4. Całość zalewamy
jogurtem, mieszamy i dodajemy drobno pokrojony
koperek i przyprawiamy.SMACZNEGO :)