ßßß Cookit - przepis na PASCHA CZEKOLADOWA

PASCHA CZEKOLADOWA

nazwa

Wykonanie

Pascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną.
SKŁADNIKI :
700 g twarogu wiaderkowego
4 łyżki cukru
200 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady bakaliowej
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka
DODATKOWO :
50 g czekolady deserowej
6-7 herbatników
migdały, morele, posypka dekoracyjna do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z mlekiem i kakao. Ogrzewając mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy twaróg i wlewamy, ostudzoną czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka.
Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/pascha-czekoladowa.html