Wykonanie
Pascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy
czekoladę,
bakalie i
orzechy. Można ją przygotować również o smaku
kawowym,
waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam
czekoladową, mega pyszną.

SKŁADNIKI :700 g
twarogu wiaderkowego4 łyżki
cukru200 ml
śmietanki 30 %100 g
czekolady bakaliowej3 łyżki
żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku3 łyżki ciemnego
kakao1/2 szklanki
mlekaDODATKOWO :50 g
czekolady deserowej6-7
herbatnikówmigdały,
morele, posypka dekoracyjna do ozdobyPRZYGOTOWANIE :
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z
mlekiem i
kakao. Ogrzewając mieszamy aż
czekolada się rozpuści.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy
twaróg i wlewamy, ostudzoną
czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem
żelatynę.Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę
serową a na górę układamy
ciastka.Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną
czekoladą, posypujemy
płatkami migdałów, krojonymi
morelami i dekoracyjną posypką.Smacznego.
