Wykonanie

Haddock, w przetłumaczeniu na
język polski: plamiak, łupacz - gatunek
morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest
miedzy innymi w daniach: Fish and
chips,
ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne i pełne gości, .Jedną z nich polecam gorąco: Poppies Fish and
Chips Spitalfields w Londynie. Jedzenie w tym miejscu to prawdziwa przyjemność.Na moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast
ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna.Mam nadzieję, że równie smaczna, na
zielonej soczewicy z
sosem jogurtowym.Zapraszam.Składniki:500 g
ryby haddock (4 filety)1
cytryna200 g
zielonej soczewicy1 garść
suszonych pomidorów1 garść
oliwek1 pęczek
natki pietruszkisól morskabiały pieprz5 łyżek
oliwy z pierwszego tłoczenia
czerwony pieprzSos do
ryby:3 łyżki
jogurtu1 łyżka
majonezu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posiekanej świeżej
natki pietruszki1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
białego pieprzu
Wykonanie:Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć
solą morską,
białym pieprzem, skropić
oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia.
Soczewicę opłukać, zalać
wodą, gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane
suszone pomidory,
oliwki,
pietruszkę, 4 łyżki
oliwy, świeżo wyciśnięty
sok z cytryny, przyprawić
solą morską oraz
czerwonym pieprzem. Całość wymieszać.Plastry
cytryny upiec ze szczyptą
cynamonu i
brązowego cukru.
Jogurt wymieszać z
majonezem,
sokiem z cytryny, przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać posiekaną
natkę pietruszki.Ułożyć na talerzu
soczewicę, upieczony
filet ryby. Ozdobić plastrami
cytryny oraz
czerwonym pieprzem.

Smacznego !