Wykonanie
Pizza, podpłomyk, płaskie
chlebki libańskie, te wypieki zajmują mi ostatnio najwięcej czasu. Ciągle poszukuję, próbuję, wymyślam...Każdy przepis jest inny i każdy
daje ciasto trochę innej jakości, bardziej albo mniej chrupiące, cieńsze, grubsze, wyrastające szybko albo powoli.Taki czy inny spód, to co na nim położycie zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.Pizza na spodzie orkiszowym, ciemnym, lekko żującym, z
bakłażanem i słodkim
ziemniakiem, to kompozycja smaków, które świetnie do siebie pasują. Ciemny orkisz
daje lekko
orzechowy smak, który dobrze łączy się z warzywami nawet tymi nie z naszej strefy klimatycznej.
Bakłażan jest bardzo łatwy do przygotowania, nie mówiąc o
ziemniaku, który wystarczy upiec. Zupełnie przypadkowo, te warzywa miałam pod ręką, powstała świetna, niezwykła pizza.


Składniki:ciasto: na 1 dużą pizzę, albo 2 mniejsze1/2 opakowania suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 kubka* ciepłej
wody1/2 łyżki
solioliwa1 1/2 kubka
mąki orkiszowej typ 750*kubek = 250mlnadzienie:1 - 2 średnie
bakłażanysól,
pieprztymianek - świeży ( listki ) albo suszony
oliwa2 ząbki
czosnku, drobniutko posiekane1 mały słodki
ziemniak, upieczony w 200'C w folii aluminiowej do miękkości
ser mozzarella, pokrojony w plasterki
sól,
pieprz młotkowany z
kolendrą
Jak zrobić:Wymieszaj
wodę z
drożdżami i
cukrem, odstaw na 5-10 minut, aż zacznie się lekko pienić.
Mąkę wsyp do miski, dodaj
sól,
potem 1 łyżkę
oliwy, wymieszaj widelcem, wlej rozczyn
drożdżowy, zagarnij widelcem, zbierając
mąkę z brzegów do środka. Kiedy składniki się połączą w grudkowatą masę, zacznij wyrabiać ręką albo mikserem z hakiem. Jeżeli masa jest za mokra, dodaj trochę
mąki, jeżeli za sucha,
wody. Wyrabiaj przez 6-8 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przełóż do natłuszczonej
olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.Umyty
ziemniak nakłuj w kilku miejscach, zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut w 200'C do miękkości. Wystudź, obierz ze skórki i pokroj w plastry ( grubość dowolna ).2-3 łyżki
oliwy wymieszaj z posiekanym
czosnkiem, odstaw.
Bakłażany umyj i pokrój w cienkie plasterki, 0.3 - 0.5cm Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki
oliwy, ułóż plasterki
bakłażana, posyp
solą i
tymiankiem, smaż przez kilka minut, aż będą lekko brunatne i miękkie. Na koniec dopraw jeszcze raz
solą i
pieprzem.Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, żeby odgazować i uformuj w gruby cylinder, podziel na dwie części. Przykryj i zostaw na parę minut - będzie łatwiej wałkować;
potem rozwałkuj na cieniutkie placki.Każdy placek posmaruj
oliwą, ułóż na nim plasterki
bakłażana i
ziemniaka,
skrop je przygotowaną
oliwą z
czosnkiem, dopraw
solą i
pieprzem z
kolendrą, jeszcze raz posyp
tymiankiem, na wierzchu ułóż plasterki
mozzarelli. Piecz w 210'C przez 12 - 15 minut, aż
spod będzie lekko złocisty i chrupiący.
