Wykonanie
Dzisiaj można kupić bardzo różne rodzaje, z rozmaitymi dodatkami i o przeróżnych smakach, z różnej
mąki, nie tylko żytniej, i sięga po niego każdy, jest bardzo popularny. Jest praktyczny, łatwy do spakowania, lekki, nie starzeje się, a przede wszystkim smaczny.Lubimy ten kupny, ale domowej roboty nie ma sobie równych. Przepis, który znajdziecie tu dzisiaj to oryginalna nordycka receptura. Spróbujcie go zrobić, jest łatwy, szybki, a tak dobry, że trudno mu się oprzeć. Takiego z pewnością nie kupicie.Doskonały ze słodkimi dodatkami,
konfiturą czy
miodem,
masłem orzechowym, ale również na wytrawnie, z
serem czy
wędliną. Ja zrobiłam do niego hummus buraczany.W oryginalnym przepisie podaje się jednostkę miary jaką jest dl ( decylitr ). Taką miarę można kupić w Ikei. Przeliczyłam ją na
kubki, ale miarę w dl też podaję.



Składniki: na 4 porcje po 20-25 kawałków( 3/4 kubka=2 dl )3/4 kubka nasion
sezamu3/4 kubka pestek dyni3/4 kubka nasion lnu2 łyżki
maku ( opcjonalnie, polski akcent )3/4 kubka
oleju ( ja użyłam
słonecznikowego, najlepszy jest
olej bez wyrazistego smaku )2 i 1/2 - 2 i 3/4 kubka
mąki pół na pół owsianej i orkiszowej1 i 1/2 kubka
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soli

Jak zrobić:1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj
wodę,
potem olej i dobrze połącz. Jeżeli ciasto jest bardzo mokre,
mąki mają różną wilgotność, dodaj trochę więcej
mąki.2. !/4 ciasta ułóż na papierze do pieczenia, lekko rozpłaszcz, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia tej samej wielkości i rozwałkój ciasto
między arkuszami na płaski placek o grubości pestek dyni, czyli dość ale nie za cienki. Zdejmij górny arkusz papieru.
Ostrym nożem pokrój placek w romby albo kwadraty. Wsuń arkusz z pokrojonym plackiem ciasta na blaszkę do pieczenia i piecz w 200'C przez około 15 minut, aż chlebek będzie złocisty ( czas pieczenia zależy od grubości ciasta, grubsze - trzeba czas wydłużyć ). Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 5 minut, żeby przestygło. Kiedy wystygnie, ostrożnie połam na kawałki wzdłuż nacięć. Przechowuj w szczelnym pojemniku.Powtórz tę samą procedurę z pozostałymi trzema porcjami ciasta.


Do
chlebka zrobiłam hummus buraczany, a przepis znajdziecie TUTAJ ( klik ).