Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja już mam dość tej zimy nie zimy. Brakuje mi świeżych warzyw z własnej grządki. Jasno
mogę stwierdzić: jestem uzależniona od grzebania w ziemi ;) Jeśli tylko aura pozwoli to dzisiaj
sieję szpinak. Tymczasem polecam Wam na piątkowy obiad
paprykę z dodatkiem
ryżu na
mleczku kokosowym i
brokułem.

Składniki:3
paprykimleczko kokosowe 400 ml200 g
ryżu200 g
brokułaimbir,
sól himalajska,
wodaMleczko kokosowe zagotować z 1/2 szklanki
wody. Dodać
ryż i gotować na maleńkim ogniu mieszając co jakiś czas by nie przypalić. 1 cm kawałek
imbiru obrać i zetrzeć na tarce dodać do
ryżu wraz z 1/2 łyżeczki
soli.
Brokuł opłukać i różyczki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Gdy
ryż wchłonie
mleko dodać
brokuł i podlać 1/3 szklanki
wody, wymieszać i delikatnie parzyć na małym ogniu około 5 minut do wchłonięcia reszty
wody.
Papryki przekroić na połówki, usunąć nasiona, opłukać i napełnić je farszem. Zapiekać 40 minut w 180 st.CW tym czasie przygotować sos:składniki:1 szkl.
bulionu warzywnego1 mała
cebula1 ząbek
czosnku2 cm kawałek
imbiru1 cm
papryczki chili lub szczypta
płatków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianejCebulę,
czosnek,
imbir obrać pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek przegnieść przez praskę.
Cebulę zeszklić na
oleju kokosowym (1/2 łyżeczki) dodać
imbir,
chili i na końcu
czosnek. Smażyć razem dosłownie minutę następnie podlać gorącym
bulionem. Gotować 5 minut.
Skrobię rozmieszać w odrobinie zimnej
wody dodać do całości wymieszać rózgą. Gotować minutę. Mamy gotowy pyszny dodatek do zapieczonej
papryki.
Doda jej fajnej pikanterii.

Bardzo mi smakowało to połączenie, wypróbujcie i sami oceńcie :) Miłego dnia Wam życzę.Ps. Sam
ryż z
brokułem jest przepyszny, możecie pominąć całą resztę ;)