Wykonanie

Wiem, że nie namówię wielu z Was do spróbowania tej sałatki ze względu na zawartość
szpinaku, ale może chociaż przeczytajcie ten wstęp do końca :)
Sałatka ta jest bardzo prosta i powstała z potrzeby i tęsknoty za wiosną i świeżymi
warzywami i owocami. Dziś kiedy rano wstałam zobaczyłam za oknem ośnieżone choinki w ogrodzie sąsiadów, a jeszcze wczoraj … jeszcze wczoraj rano zastanawiałam się nad wyjęciem z szafy sandałów bo temperatura za oknem przekraczała 15 stopni i stale rosła, ech Pani Wiosno – przybywaj!Pomarzyć …

Weszłam rano do sklepu i zrobiłam wiosnę najpierw w koszyku, a
potem w mojej kuchni, w misce, a w końcowym efekcie na talerzu :)Jeśli chodzi o
szpinak, to w wersji surowej smakuje jak liście
sałaty, a wzbogacony dodatkami i doprawiony dobrym, koniecznie domowym dresingiem jest przepyszny.

Składniki:½ opakowania
szpinaku½
cukinii2-3
łodygi selera naciowego1 podłużna
słodka papryka1 opakowanie
pomidorków koktajlowych1 garść
oliwek lub dużych
kaparów1 garść
natki pietruszki1 garść pestek
słonecznika1 garść pestek dyniOpcjonalnie: można dodać pokrojone w ćwiartki
jajo, kawałki
łososia lub
kurczakaDresing: przygotowałam standardowy
sos winegret na miodzie100ml
oliwy z oliwek½
soku z cytryny1-2 łyżeczki
mioduSól,
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szpinak,
cukinię,
łodygi selera,
natkę pietruszki,
pomidorki,
paprykę umyć i osuszyć.
Oliwki lub
kapary wyjąć z zalewy i również osuszyć na sicie.Do dużej misy włożyć liście
szpinaku, pokrojoną w kostkę lub romby
paprykę i
cukinię. Dodać
seler pocięty na 1cm kawałeczki, poszatkowaną
natkę pietruszki,
oliwki lub
kapary oraz pokrojone na połówki lub ćwiartki
pomidorki koktajlowe.Na patelni lekko przyrumienić
pestki z dyni i
słonecznika – posypać nimi
sałatkę.Przygotować
sos winegret: np. do słoika wlać
oliwę, dodać
miód,
sok z cytryny i
przyprawy. Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim zmieszać dokładnie wszystkie składniki.

Przygotowanym sosem polać
sałatkę, która jest gotowa do podania.