Wykonanie
Tak naprawdę w tym przepisie chodzi o spód i sos do pizzy. Reszta składników powinna być wedle własnych upodobań. Pizza dosyć szybko się robi, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Człowiek nie czuje się po niej ociężale jak to ma miejsce po pizzy pszennej.

Spód:50-100g suchej
kaszy jaglanej (w zależności czy chcemy mały czy duży spód)1 duże
jajkokurkumasólSos:
koncentrat pomidorowy 40g
czosnek 1 ząbek1 łyżeczka
oliwy z oliwekpieprzzioła prowansalskieparmezanWierzch pizzy:1
pieczarka3
pomidorki koktajlowe1 plaster
paprykiostra papryczka5 czarnych
oliwek4 plasterki
cebulikilka listów
bazyli2 plastry
sera (do wyboru)
parmezanW czajniku zagotowujemy
wodę. Do garnka wrzucamy
kaszę jaglaną i lekko prażymy. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 15 minut. Ważne by
kasza była lekko rozgotowana (na pewno nie może być twarda).W tym czasie szykujemy sos. W kubeczku umieszczamy
koncentrat pomidorowy,
pieprz, łyżeczkę
ziół prowansalskich, starte ząbki
czosnku,
oliwę z oliwek oraz opcjonalnie
parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.Po ugotowaniu
kaszy odlewamy pozostałą
wodę i czekamy aż
kasza lekko przestygnie. Dodajemy troszkę
kurkumy (by blat miał ładniejszy kolor no i
kurkuma jest zdrowa :p ),
pieprz i
jajko. Dokładnie mieszamy a pod koniec lekko ucieramy, tak by rozgnieść część
kaszy. Następnie na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i "wlewamy" ciasto. Widelcem lub łyżką tworzymy z niego blat (okrągły i płaski). Ładnie go wyrównujemy i tworzymy pizzowy kształt. UWAGA: blat się sporo zmniejszy, więc początkowo nie trzeba się przejmować jego wielkością, bo finalnie będzie po prostu mniejszy.Surowy blat wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. W związku z tym, że w różnych piekarniach różnie się piecze to należy pilnować by blat się nie zarumienił.Gdy blat jest gotowy czekamy aż chwilkę przestygnie. Następnie smarujemy go sosem. Następnie układamy
sery (bez
parmezanu) i kładziemy resztę składników. Tutaj tak naprawdę mamy dowolność i kładziemy co kto lubi :)Gdy ułożymy już wszystko wkładamy pizze na jakieś 10-15 minut do piekarnika ustawionego na 220 stopni.Smacznego!


