ßßß
200g brązowego ryżu1/2 szklanki białego, wytrawnego wina1 cebula2 filety z kurczaka50g długodojrzewającego sera2 marchewki1 pietruszka1 cukiniapęczek natki pietruszkiodrobina olejusól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki.2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania.3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy.4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie i kurczaka. Podlewamy szklanką wody, czekamy aż ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy ser, natkę pietruszki.
