Wykonanie
Dietetyczne risotto? Oto ono. ;-) Z
brązowym ryżem i gotowanym
kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne. Myślę, że warto spróbować. Ja z pewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy
ser. ;-)

200g
brązowego ryżu1/2 szklanki białego,
wytrawnego wina1
cebula2
filety z kurczaka50g długodojrzewającego
sera2
marchewki1
pietruszka1
cukiniapęczek
natki pietruszkiodrobina
olejusól,
pieprz,
papryka słodka, czubryca zielona1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki.2.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym
oleju wraz z surowym
ryżem na rozgrzanym
oleju. Wlewamy
wino, dusimy do jego odparowania.3.
Marchew i
pietruszkę i
ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Natkę siekamy.4. Do garnka dodajemy
marchewkę,
pietruszkę,
cukinie i
kurczaka. Podlewamy szklanką
wody, czekamy aż
ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości
ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku
solą i
przyprawami. Dodajemy
ser,
natkę pietruszki.

