Wykonanie
Przekąskę tę można zaserwować w formie hamburgerów, co prezentowałam już na blogu lub w formie mini kanapek, jak poniżej. :-) Te koreczki są bardzo efektowne i zawsze pierwsze znikają z talerza. Typowa przekąska na jeden kęs, poręczna, nie trzeba używać talerzyka - czyli to, co na imprezach cieszy się największą popularnością. ;-)

2 szklanki
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
cukru1 łyżeczka
suszonych drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
soli1
jajko1 łyżka
masłasezam100 g
szynki Klasyka Gatunku od Hańderek(pokroj onej w plastry)
sałatamajonezketchupświeży
ogórekrzodkiewki1.
Mąkę,
cukier,
drożdże i
sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy
mleko, rozpuszczone i ostudzone
masło.
Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy
jajkiem, posypujemy
sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.3. Bułeczki przekrawamy na pół.
Sałatę i
szynkę rwiemy na małe kawałki,
ogórka kroimy w półplastry,
rzodkiewkę w plastry. Bułeczki smarujemy
majonezem, po czym układamy kolejno:
szynkę,
ketchup,
ogórka,
rzodkiewkę,
sałatę. Przykrywamy drugą częścią
bułki, przebijamy wykałaczką.



