Pyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :)Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :)A robi się je bardzo prosto i szybko.Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :)SKŁADNIKI600 g polędwiczki wieprzowej1 żółta papryka2 łyżki czerwonej pasty curry1 mała papryczka chili1 puszka mleczka kokosowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru pudru1 łyżka soku z limonki/cytryny1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej3 woreczki ryżu jaśminowegoświeża kolendra do posypania(w razie braku bazylia też da radę jak u mnie)2 łyżki olejuPRZYGOTOWANIERyż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy.W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około 4 minuty na dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.Dusimy około 3 minut.W tym czasie doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym, trawką cytrynową i cukrem.Gotowe curry oprószamy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego :)