ßßß Cookit - przepis na puchowe ciasto cytrusowe

puchowe ciasto cytrusowe

nazwa

Wykonanie

Lekkie i puszyste orzeźwiające ciasto w sam raz na ciepłe dni. Krem zrobiłam na bazie lemon curdu, z tym, że połowę cytryn zastąpiłam pomarańczami. Dało to ciekawy smak, nie jest zbyt kwaśne. Nie radzę jednak użyć samych pomarańczy- próbowałam i było zbyt mdłe. Takie pół na pół jest w sam raz dla miłośników niezbyt przesłodzonych deserów.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
4 jajka
4 żółtka
160 g masła
300 g cukru
sok i skórka z 3 cytryn
sok i skórka z pomarańczy
500 ml śmietanki kremówki
dodatkowo:
300 g dżemu z czarnej porzeczki
50 g galaretki pomarańczowej
Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt.
Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/04/puchowe-ciasto-cytrusowe.html