Wykonanie
Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki-
kokos i
ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe
kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję, że takiego smaku nie spotkacie nigdzie indziej.Do przygotowania masy serowej użyłam nie
masła a
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy.
Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po
mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając
oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł
olejowy i
polskich rolników.*tortownica 26 cmSkładniki: na
biszkopt;2
jajka1/3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
kakao2 łyżki
oleju rzepakowego na masę
serową:1 kg
sera trzykrotnie mielonego5
jajekszklanka
cukru100 ml
oleju rzepakowego1 szklanka drobnych wiórek
kokosowych3/4 szklanki
mleczka kokosowego40 g
mąki ziemniaczanejdodatkowo:słoiczek
dżemu ananasowego2 łyżki
płatków kokosowychTortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować
biszkopt:
białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać
cukier a następnie dodawać po
żółtku.
Mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też
olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.
W tym czasie przygotować masę
serową:
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce
sera, następnie wiórki,
mleczko kokosowe,
olej rzepakowy i
mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony
biszkopt (nie należy go studzić) i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
Wierzch sernika posmarować
dżemem ananasowym i ozdobić
płatkami kokosa.Przepis ten bierze udział w konkursie "pokochaj
olej rzepakowy".