ßßß
Izaura- ciasto popularne w latach 90-tych, jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. To nic innego jak puszysty sernik upieczony pomiędzy warstwami murzynkowego ciasta, koniecznie oblany polewą i posypany kokosem. Bardzo smaczny, delikatny a do tego szybki i łatwy do zrobienia.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:4 jajka1,5 szklanki mąki250 g masła1 szklanka cukru3 łyżki kakao5 łyżek wody2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)6 jajek125 g rozpuszczonego masła1,5 szklanki cukru1 torebka budyniu śmietankowego (40 g)łyżka mąki ziemniaczanejskórka z cytrynydodatkowo:2 łyżki kokosuPrzygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło.Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić.Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem.