Wykonanie
Izaura- ciasto popularne w latach 90-tych, jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. To nic innego jak puszysty sernik upieczony pomiędzy warstwami murzynkowego ciasta, koniecznie oblany polewą i posypany
kokosem. Bardzo smaczny, delikatny a do tego szybki i łatwy do zrobienia.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:4
jajka1,5 szklanki
mąki250 g
masła1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao5 łyżek
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera na sernik (może być z wiaderka)6
jajek125 g rozpuszczonego
masła1,5 szklanki
cukru1 torebka budyniu
śmietankowego (40 g)łyżka
mąki ziemniaczanejskórka z cytrynydodatkowo:2 łyżki
kokosuPrzygotować ciasto:
masło,
wodę,
cukier i
kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem.
Ser zmiksować z
jajkami, następnie dodać
cukier,
budyń,
mąkę ziemniaczaną i
skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone
masło.Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta
kakaowego, na to masę
serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić.Odłożoną polewę
kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać
kokosem.