Ostatnio zgłębiam tajniki jak zrobić dobry sos holenderski. Sos holenderski to gęsty sos na żółtkach i maśle, który konsystencją przypomina majonez. Pewnie myślicie po co sobie zadawać trud i taki sos przyrządzić, jeśli majonez ma się pod ręką. Ponieważ ja robię majonez na moje potrzeby, więc nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z posiadania umiejętności w przyrządzaniu sosu holenderskiego. Na pozór łatwy sos holenderski czasami może się jednak nie udać. Podobnie jak w domowym majonezie ubijamy żółtka ale zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Poza tym sos przyrządzamy podgrzewając stopniowo na parze. Cała sztuka robienia sosu polega na tym, aby zmiksowane żółtka i stopione masło miały tę samą temperaturę. Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się udał, wiadomo do trzechrazy sztuka… Nie ja pierwsza i ostatnia!Ten sos świetnie pasuje do smażonej ryby z ziemniaczanym puree i szpinakiem.Sos holenderskiSkładniki:3 duże żółtka150 g roztopionego masłasól do smaku1 łyżka winnego octu1 łyżeczka octuszczypta białego pieprzuUbij żółtka na parze z dodatkiem winnego octu. Roztop masło i lekko przestudź, tak aby masło miało tą samą temperaturę co żółtka. Stopniowe dodaj masło do żółtek cały czas ubijając sos na parze. Na koniec dopraw sos pieprzem i sokiem z cytryny. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.Polecane przepisyBiała kapusta z zasmażkąSalatka z czerwonej kapusty na cieploPrzekąski na karnawał z francuskiego ciastaTort kanapkowy na ciepło