ßßß Cookit - przepis na Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do dzikiego ptactwa, ale ja podałam z polędwiczką wieprzową (o tym jutro).Polecam!
Pieczona czerwona kapusta (4-6 osób)
Składniki:
1 średnia główka czerwonej kapusty,cienko poszatkowana
200 ml słodkiego octu winnego (u mnie balsamiczny)
150 g cukru trzcinowego
150 g rozpuszczonego masła
sól,pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
Poszatkowaną czerwoną kapustę włóż do naczynia żaroodpornego, po czym zalej octem winnym.
Wsyp cukier trzcinowy i polej całość rozpuszczonym masłem.
Następnie dopraw potrawę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Piecz w piekarniku przez 1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.
Jeśli wydzieli się duża ilość soku, odlej go do rondela i gotuj na średnim ogniu,aż uzyska konsystencję syropu. Polej nim kapustę i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ją w całości.
Smacznego!
Share the post "Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/pieczona-czerwona-kapusta-gordona-ramsaya