Wykonanie
Przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego Gordona Ramsaya z książki „Niedzielne przysmaki”. Potrawa jest następną z tych, które praktycznie „robią się same” i składa się z zaledwie kilku składników. W efekcie uzyskujemy pyszną zapiekaną
czerwoną kapustę, nie surową a jeszcze chrupiącą, w gęstym sosie (u mnie balsamicznym).Gordon poleca ją do
dzikiego ptactwa, ale ja podałam z polędwiczką wieprzową (o tym jutro).Polecam!Pieczona
czerwona kapusta (4-6 osób)Składniki:1 średnia główka
czerwonej kapusty,cienko poszatkowana200 ml słodkiego
octu winnego (u mnie balsamiczny)150 g
cukru trzcinowego150 g rozpuszczonego
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Poszatkowaną
czerwoną kapustę włóż do naczynia żaroodpornego, po czym zalej
octem winnym.Wsyp
cukier trzcinowy i polej całość rozpuszczonym
masłem.Następnie dopraw potrawę
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszaj.Piecz w piekarniku przez 1 i 1/2 -1 i 3/4 godziny, mieszając co 30 min, aby wierzch nie zaczął wysychać.Jeśli wydzieli się duża ilość soku, odlej go do rondela i gotuj na średnim ogniu,aż uzyska konsystencję
syropu. Polej nim
kapustę i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ją w całości.Smacznego!

Share the post "Pieczona
czerwona kapusta Gordona Ramsaya"



