ßßß Cookit - przepis na Sos anchois

Sos anchois

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety anchois 50 gramów
żółtko 1 sztuk
olej sojowy 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
ocet winny według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Filety anchois rozetrzeć na miazgę. Masło utrzeć na śmietanę, mieszając dodać filety i przetarte przez sito żółtko ugotowane na twardo. Podczas ucierania dodawać stopniowo olej. Powstałą gęsta masę należy nieco rozrzedzić ; dodawać stale mieszając 3 łyżki letniej wody. Gotowy sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny solą i pieprzem. sos z anchois podaje się jako dodatek do jaj gotowanych na twardo , ryb na zimno, placków rybnych lub ryb w galarecie.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6467/Sos-anchois