Wykonanie
Trochę pracochłonna surówka, ale zawsze robię jej więcej, czasem wekuję i to załatwia mi sprawę na parę obiadów :)

1 mała główka
czerwonej kapusty ( około 1 kg)
vegeta2 łyżki
mąki pszennej2 kopiaste łyżki
masła1 - 2 łyżki
olejuszczypta suszonego
czosnku (opcjonalnie)2 łyżki
octu winnego lub
jabłkowegopieprz,
sól1
liść laurowyKapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę
wody, dodać
vegetę,
liść laurowy, zagotować i partiami wkładać
kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę
wody i wsypać drugą łyżeczkę
vegety. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż
kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać
ocet, wymieszać.Na patelni rozgrzać
masło, dodać
mąkę, wymieszać, smażyć około 2 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do
kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku
solą (jeśli jest potrzeba) i
pieprzem.