ßßß
1 mała główka czerwonej kapusty ( około 1 kg)vegeta2 łyżki mąki pszennej2 kopiaste łyżki masła1 - 2 łyżki olejuszczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)2 łyżki octu winnego lub jabłkowegopieprz, sól1 liść laurowyKapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę wody, dodać vegetę, liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę wody i wsypać drugą łyżeczkę vegety. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać ocet, wymieszać.Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, smażyć około 2 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą (jeśli jest potrzeba) i pieprzem.