ßßß Cookit - przepis na kapusta czerwona na ciepło do obiadu

kapusta czerwona na ciepło do obiadu

nazwa

Wykonanie

Trochę pracochłonna surówka, ale zawsze robię jej więcej, czasem wekuję i to załatwia mi sprawę na parę obiadów :)
1 mała główka czerwonej kapusty ( około 1 kg)
vegeta
2 łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki masła
1 - 2 łyżki oleju
szczypta suszonego czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
pieprz, sól
1 liść laurowy
Kapustę szatkujemy cienko. Do garnka wlać szklankę wody, dodać vegetę, liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dolać drugą szklankę wody i wsypać drugą łyżeczkę vegety. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka ( około 40 minut). Wlać ocet, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, smażyć około 2 minut na małym ogniu. Zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą (jeśli jest potrzeba) i pieprzem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/kapusta-czerwona-na-ciepo-do-obiadu.html