Wykonanie
Z przykrością stwierdzam, że chyba stałam się meteopatą. Zazwyczaj potrafię znaleźć dobre strony niemal w każdej pogodzie, ale ostatnio mam ochotę płakać razem z niebem.Kalendarzowa wiosna zaczęła się już jakiś czas temu, Wielkanoc dawno za nami, a aura nie zmieniła się ani odrobinę. Co prawda termometr pokazuje te kilka kresek powyżej
zera i nie muszę co rano skrobać szyb w aucie, ale co z tego, skoro ciągle wieje i pada? Lodowate podmuchy przeszywają do kości (a przecież chodzę jeszcze w moim czerwonym, zimowym płaszczu), deszcz sieka prosto w twarz, a w istnienie słońca powoli przestaję wierzyć. To chyba jeden z tych cudownych
mitów, jak Atlantyda na przykład...Po krótkim spacerze z Ptysią idę pod gorący prysznic; dopiero jego szum zagłusza głośny stukot kropel o szyby.
Piję gorącą
herbatę, zawijam się w swetry i ciepłe koce, i marzę... Nie, nie o lecie i egzotycznych wakacjach. Raptem o kilku radosnych, ciepłych promykach, które podniosą mnie na duchu i dadzą nadzieję. Prognozy jednak szybko te myśli wybijają z mojej głowy; deszcz, wiatr i ogólnie jesień. Taka raczej listopadowa niż złota.Heh...Jak już sobie pomarudziłam, to teraz osłodzę nam życie. Wam ideą, sobie wspomnieniami, bo tylko one po tych lodach zostały.Semifreddo bowiem to rodzaj włoskich
lodów; idealne dla tych, którzy nie mają maszynki (albo nie mają na nią miejsca w zamrażarce). Osobno ubija się
żółtka,
białka i kremówkę, a
potem wszystko delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad, nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami. Zamiast zwykłych
pomarańczy użyłam ich czerwonych kuzynek; karmel nabiera dzięki nim ślicznej, różowo-czerwonej barwy. Chrupiące orzeszki w słodkim karmelu i
waniliowe, cudownie kremowe
lody. Idealny letni deser. Spróbujcie koniecznie!Semifreddo z
orzechami w
pomarańczowym karmelu

Składniki:(na formę silikonową do babki z kominem o pojemności 2 , 5 l)3
białka4
żółtka150 g
cukru pudru2 łyżki ekstraktu z
wanilii500 ml
śmietany kremówki (38%)
orzechy w
pomarańczowym karmelu:200 g
orzechów laskowych100 g
cukru100 ml soku z czerwonych
pomarańczyskórka otarta z 1 czerwonej
pomarańczy1/6 łyżeczki
solidodatkowo:4 czerwone
pomarańczeOrzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 200 st. przez 10 minut.Gorące
orzechy przełożyć na czystą ściereczkę i pocierać, aż zejdą z nich skórki.
Orzechy grubo posiekać.
Cukier i sok umieścić w garnuszku z szerokim dnem. Podgrzewać, aż płyn odparuje i
cukier zacznie się karmelizować. Dodać
sól,
orzechy i skórkę z
pomarańczy. Wymieszać.Karmel wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia.Kremówkę ubić na pół-sztywno.
Białka ubić, pod koniec ubijania partiami dodając 75 g
cukru pudru.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem pudrem na jasną masę. Dodać ekstrakt, zmiksować. W 2-3 partiach dodać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać
bezę, delikatnie połączyć.Na dno formy wyłożyć 1/4
orzechów. Pozostałe wmieszać do masy.Masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić na minimum 3 godziny.Wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem. Udekorować obranymi ze skórki i pokrojonymi w plastry
pomarańczami .Smacznego!Wyczytałam też, że meteopatom poleca się zimne prysznice i schładzanie stóp.Co za sadysta mógł coś takiego w ogóle wymyślić...?Moje stopy są same z siebie jak kawałki
lodu przez większą część roku, a ciepło
tracę w tempie ekspresowym. Po takim prysznicu przez tydzień bym chyba do siebie nie doszła...