Wykonanie
Pozostając w klimacie ciast
czekoladowo -
pomarańczowych dzisiaj nowy torcik
bezowo -
czekoladowy z orzechami laskowymi i
pomarańczami. Doskonały! Mocno chrupiący, wciągający od pierwszego kęsa, dostojny i pięknie prezentujący się na paterze - idealny do podania na wszelkie uroczystości oraz... w okresie świątecznym. Bardzo polecam!Składniki na blaty
bezowe:6 dużych
białek (1
białko około 40 g)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków100 g
orzechów laskowych60 g
deserowej czekolady, roztopionej i przestudzonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek - najlepiej schodzą jeśli zawiniemy
orzechy w papierowy ręczniczek i potrzemy w dłoniach. Obrane
orzechy wystudzić, następnie włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania orzechowej
mąki (zmielonych
orzechów). Nie miksować zbyt długo by
orzechy nie zamieniły się w pastę.Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej narysować 2
okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać zmielone
orzechy i delikatnie, kilkoma ruchami szpatułki, wymieszać. Dodać roztopioną
czekoladę i wymieszać krótko - jednym ruchem szpatułki.Masę
bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Uwaga: blaty
bezowe bardzo spłaszczą się w piekarniku (przez dodatek
orzechów i
czekolady) dlatego rozmieszczamy je jak najdalej od siebie, by się nie połączyły.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Włożyć do niego blachę z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140ºC (bez termoobiegu). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 30 minut, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić, pozostawić do wystudzenia.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej3 łyżki
serka mascarpone, schłodzonegoWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.Ponadto:2
pomarańczePomarańcze obrać ze skórki, następnie ze wszystkich błonek, odłożyć.Wykonanie:Każdy z blatów
bezowych posmarować kremem i ułożyć je na sobie. Na wierzch położyć kawałeczki
pomarańczy i oprószyć wiórkami czekoladowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).