Wykonanie
Ciasto składające się z lekkiego
spodu z
białek i z kremowego wierzchu z
mascarpone i nutelli. Przepyszne. I wbrew pozorom niezbyt słodkie. Dodatkowo bardzo proste w wykonaniu.Prace może podzielić na 2 dni - pierwszego upiecz blat, drugiego nałóż krem i udekoruj wedle uznania. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni efektem końcowym.Potrzebujesz:Spód:6
białekszczypta
soli3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych lub
migdałów50 g posiekanych drobno suszonych fig50 g
suszonej żurawiny100 g startej na tarce
czekolady (pół na pół gorzkiej i
mlecznej lub tylko
mlecznej)**to idealny moment na wykorzystanie wszystkich
czekoladowych Mikołajów, które zalegają po świętachKrem:1 opakowanie
serka mascarpone (250 g)6 łyżek nutelli (dałam pełne łychy)Wykonanie:Nastaw piekarnik na 170ºC.Ubij
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuj małymi partiami
cukier i kontynuuj ubijanie. Kiedy piana jest sztywna i lśniąca wsyp zmielone
orzechy,
żurawinę,
figi, startą
czekoladę i całość delikatnie wymieszaj (najlepiej plastikową szpatułką). Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, nałóż do niej całą masę. Piecz przez 1 godzinę a następnie wystudź.Wymieszaj wszystkie składniki na krem i wyłóż go na wystudzone ciasto. I gotowe. A ozdabianie pozostawiam już Twojej wyobraźni.Efekt:
Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com