ßßß
Tort na bazie bezy, któremu nie sposób się oprzeć ;-). Zajadał się nim nawet mój mąż, który nie przepada za czekoladowymi ciastami. Beza jest treściwa, chrupiąca tylko po bokach i z wierzchu, wypełniona orzechami laskowymi i kawałkami sycących owoców. A na to mój ulubiony krem z nutelli i mascarpone, tym razem wzbogacony o Cointreau... Pomieszałam tu bardzo dużo smaków - ale wszystko razem jest pyyszne!Składniki na ciasto bezowe:6 białek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 szklanka zmielonych orzechów laskowych50 g posiekanych drobno suszonych fig50 g suszonej żurawiny50 g startej na tarce czekolady gorzkiej50 g startej na tarce czekolady mlecznejszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po ubiciu powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 23 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej masę bezową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wyjąć, wystudzić.Krem:250 g serka mascarpone, schłodzonego6 łyżek nutelli2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowegoWszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i krótko zmiksować końcówką mieszającą.Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.Smacznego :-).