Wykonanie
Tort na bazie
bezy, któremu nie sposób się oprzeć ;-). Zajadał się nim nawet mój mąż, który nie przepada za czekoladowymi ciastami.
Beza jest treściwa, chrupiąca tylko po bokach i z wierzchu, wypełniona
orzechami laskowymi i kawałkami sycących
owoców. A na to mój ulubiony krem z nutelli i
mascarpone, tym razem wzbogacony o Cointreau... Pomieszałam tu bardzo dużo smaków - ale wszystko razem jest pyyszne!Składniki na ciasto
bezowe:6
białek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych50 g posiekanych drobno suszonych fig50 g
suszonej żurawiny50 g startej na tarce
czekolady gorzkiej50 g startej na tarce
czekolady mlecznejszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać
cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po ubiciu powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać zmielone
orzechy,
żurawinę,
figi, startą
czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 23 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej masę
bezową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wyjąć, wystudzić.Krem:250 g
serka mascarpone, schłodzonego6 łyżek nutelli2 łyżki Cointreau lub innego
likieru cytrusowegoWszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i krótko zmiksować końcówką mieszającą.Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami
czekolady.Smacznego :-).