ßßß Cookit - przepis na Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami

Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Temu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche orzechowe blaty i krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki, czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni.
Blaty:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni
30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C
Krem:
400 g serka mascarpone, schłodzonego
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady
Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu.
Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
4-5 łyżek mleka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polewamy nią nasz tort i dekorujemy w dowolny sposób. Ja swój oblałam tak by czekolada spływała po bokach tworząc nierównomierne "zacieki"
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/01/rocher-czyli-tort-obednie-czekoladowy-z.html