ßßß
Blaty:6 białek1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni30 g gorzkiej czekolady, startej na tarceszczypta soliBiałka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. CKrem:400 g serka mascarpone, schłodzonego400 g nutelli100 g mlecznej czekoladyMiksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu.Polewa:100 g. czekolady mlecznej4-5 łyżek mlekaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polewamy nią nasz tort i dekorujemy w dowolny sposób. Ja swój oblałam tak by czekolada spływała po bokach tworząc nierównomierne "zacieki"



