Wykonanie
Temu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche
orzechowe blaty i
krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki,
czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni.
Blaty:6
białek1 szklanka
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 szklanki zmielonych
orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni30 g
gorzkiej czekolady, startej na tarceszczypta
soliBiałka ubijamy z
solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami
cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
orzechy, startą
czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy
okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę
bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. CKrem:400 g
serka mascarpone, schłodzonego400 g nutelli100 g
mlecznej czekoladyMiksujemy
mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy
bezowe blaty, górę i brzegi
tortu.Polewa:100 g.
czekolady mlecznej4-5 łyżek
mlekaCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodajemy
mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polewamy nią nasz tort i dekorujemy w dowolny sposób. Ja swój oblałam tak by
czekolada spływała po bokach tworząc nierównomierne "zacieki"