Wykonanie
Siedzimy w
domku i chrupiemy pyszny
kawowy tort
bezowy. Pachnie świeżo zaparzonym
espresso i
czekoladą. Dawno nie piekłam
bezy. Ostatnio zostały mi
białka, ponieważ dość często miksuję domowy
majonez . Postanowiłam zrobić rodzinie niespodziankę i upiec tort
bezowy o smaku
kawy i
czekolady.Pieczenie
bezy urządzam na wieczór. Zazwyczaj piekę ją przez godzinę i zostawiam na noc w piekarniku aby dobrze wyschła. Następnego dnia montuję tort, wstawiam do lodówki aby nieco krem zgęstniał. Kiedy przychodzi
pora na popołudniową
kawę tort jest gotowy.
Kawowy tort
bezowy to prosty wypiek. Przyrządzenie
bezy wymaga jednak cierpliwości. Najpierw trzeba ubić
jajka,
potem wsypywać po łyżce
cukru aż
beza będzie gęsta i lśniąca, a
cukier rozpuszczony.
Potem oczywiście trzeba ją upiec. Jednak samo przełożenie
tortu jest proste. U mnie zazwyczaj jest to
bita śmietana z jakimiś dodatkami. Tym razem postawiłam na
laskowe orzechy ,
kawę i
czekoladę. Czuję się niesamowicie pobudza od takiej ilości
cukru.
Beza jest słodka, nie da się ukryć. Miłej niedzieli Kochami!
10 porcjiSkładniki:6
białekszczypta
soli300 g
cukru1 łyżka zmielonej neski300 ml
śmietanki, 36% tł.100 g
czekolady60 g
laskowych orzechów, grubo pokrojonych
Białka wlej do misy miksera i ubij z
solą na puszysto. Kiedy będzie już ubita zacznij dodawać po łyżce
cukru cały czas ubijając. Ważne jest aby
między cukier zdążył się rozpuścić
między kolejnymi dodanymi porcjami. Gotowa
beza jest lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodaj połowę
orzechów,
kawę i krótko zmiksuj.Przygotuj dwie blaszki i przykryj każdą papierem do pieczenia. Narysuj koło o średnicy 25 cm. Podziel
bezę na dwie równe części i rozprowadź w kręgu. Posyp wierzch resztą
orzechów. Nastaw piekarnik na termoobieg na 140ºC i piecz dwie blaszki na raz przez godzinę. Jeśli nie dysponujesz termoobiegiem. Przyrządź
bezę z połowy porcji i piecz w dwóch podejściach. Pozostaw
bezę w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.Ubij
śmietankę na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną i schłodzoną
czekoladę wymieszaną z
kawą neską. Zachowaj dwie łyżki
czekolady do dekoracji. Posmaruj jeden spód
bezowy kremem i przykryj drugim. Wierzch
tortu udekoruj resztą rozpuszczonej
czekolady. Wstaw tort do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem pokrój na 10 kawałków. Smacznego!