ßßß
            
        
10 porcjiSkładniki:6 białekszczypta soli300 g cukru1 łyżka zmielonej neski300 ml śmietanki, 36% tł.100 g czekolady60 g laskowych orzechów, grubo pokrojonych
Białka wlej do misy miksera i ubij z solą na puszysto. Kiedy będzie już ubita zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Ważne jest aby między cukier zdążył się rozpuścić między kolejnymi dodanymi porcjami. Gotowa beza jest lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodaj połowę orzechów, kawę i krótko zmiksuj.Przygotuj dwie blaszki i przykryj każdą papierem do pieczenia. Narysuj koło o średnicy 25 cm. Podziel bezę na dwie równe części i rozprowadź w kręgu. Posyp wierzch resztą orzechów. Nastaw piekarnik na termoobieg na 140ºC i piecz dwie blaszki na raz przez godzinę. Jeśli nie dysponujesz termoobiegiem. Przyrządź bezę z połowy porcji i piecz w dwóch podejściach. Pozostaw bezę w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.Ubij śmietankę na puszysto. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę wymieszaną z kawą neską. Zachowaj dwie łyżki czekolady do dekoracji. Posmaruj jeden spód bezowy kremem i przykryj drugim. Wierzch tortu udekoruj resztą rozpuszczonej czekolady. Wstaw tort do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem pokrój na 10 kawałków. Smacznego!