Wykonanie
Sezon
truskawkowy czas zacząć. Zrobiłam to ciasto dla moich klientów. Czasami lubię upiec coś dla nich, żeby im trochę przybliżyć mój domek w Polsce. Nasze smaki i zwyczaje. Ciasto pyszne, nic suche.

Wykonanie ciasta –
białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając wsypywać
cukier i wlać esencję
waniliową. Następnie dodawać po jednym
żółtku, ciągle ubijając.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy jajecznej dodawać na przemian
mąkę,
jogurt,
olej. Dokładnie wymieszać.

Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść razem formując kruszonkęBlaszkę o wymiarach 25×35 cm wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, rozłożyć
truskawki. Jeśli będą bardzo duże to przekroić je na pół. Na górę rozsypać kruszonkę.Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec ciasto godzinę.Ostudzić ciasto. Można obsypać dodatkowo
cukrem pudrem.

Wykonanie ciasta w thermomixdo naczynia miksującego dodać
białka i szczyptę
soli, nałożyć motylek, ubić
żółtka, czas 2,5 minuty, obroty 3,5ubijać obroty 3,5 i wsypywać przez otwór miarki
cukier, bardzo powolidalej ubijać, obroty 3,5 i co kilka sekund dodawać po jednym
żółtku, wlać esencję
waniliowąwyjąć motylekWlać
olej, dodać
jogurt, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta. Gdyby jeszcze nie było gładkie ciasto- przedłużyć mieszaniereszta jak wyżejCiasto pycha.