ßßß Cookit - przepis na Co by tu schrupać słodkiego?

Co by tu schrupać słodkiego?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Od czasu, jak pierwszy raz spróbowałam zrobić bezę, tak spodobało mi się to, że wychodzi i do tego smakuje rewelacyjnie, że co jakiś czas robię je sama dla siebie. Mąż za bezą nie przepada, dzieci lubią, ale z racji ilości zawartego w niej cukru, nie pozwalam na objadanie się nimi, więc wszystkie zjadam ja :). Ostatnio zrobiłam sobie po prostu kilka małych bezików do podjadania. Mniam!
Składniki (mi wyszło 12 sztuk):
- 2 białka,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
Sposób wykonania:
Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Gotową pianę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gotowe ciasteczka bezowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 2 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/co-by-tu-schrupac-sodkiego.html