Wykonanie
Bezy są dobre w każdej postaci, jak dla mnie. Kusiło mnie od dawna zrobić
bezy kawowe i
kakaowe. Aż w końcu nadarzyła się okazja i zrobiłam. Oczywiście, dla kogoś, kto
zrobi zwykłe
bezy, te nie będą problemem. Ja nie dodałam zbyt dużo
kakao i
kawy, bo chciałam, by te smaki były delikatnie wyczuwalne, a niezbyt intensywne. Gorąco polecam.
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 2
białka,- 200 g
cukru,- szczypta
soli,- 1 łyżeczka bardzo drobnej
rozpuszczalnej kawy (ja dałam Maxwell House) lub 1 łyżeczka gorzkiego
kakao (w zależności od tego, na jaki smak się decydujemy - ja podzieliłam ubite
białko na pół i zrobiłam oba smaki, wtedy dałam po pół łyżeczki
kawy i
kakao).Sposób wykonania:Dobrze oddzielone od
żółtek białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno.
Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksując. Na koniec dodajemy
kawę lub
kakao. Gotową masę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Gotowe
beziki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 2 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że
bezy zachowają swoją biel.