ßßß Cookit - przepis na Bezy kawowe czy kakaowe?

Bezy kawowe czy kakaowe?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Bezy są dobre w każdej postaci, jak dla mnie. Kusiło mnie od dawna zrobić bezy kawowe i kakaowe. Aż w końcu nadarzyła się okazja i zrobiłam. Oczywiście, dla kogoś, kto zrobi zwykłe bezy, te nie będą problemem. Ja nie dodałam zbyt dużo kakao i kawy, bo chciałam, by te smaki były delikatnie wyczuwalne, a niezbyt intensywne. Gorąco polecam.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 2 białka,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka bardzo drobnej rozpuszczalnej kawy (ja dałam Maxwell House) lub 1 łyżeczka gorzkiego kakao (w zależności od tego, na jaki smak się decydujemy - ja podzieliłam ubite białko na pół i zrobiłam oba smaki, wtedy dałam po pół łyżeczki kawy i kakao).
Sposób wykonania:
Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kawę lub kakao. Gotową masę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gotowe beziki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 2 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/05/bezy-kawowe-czy-kakaowe.html