ßßß
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 2 białka,- 200 g cukru,- szczypta soli,- 1 łyżeczka bardzo drobnej rozpuszczalnej kawy (ja dałam Maxwell House) lub 1 łyżeczka gorzkiego kakao (w zależności od tego, na jaki smak się decydujemy - ja podzieliłam ubite białko na pół i zrobiłam oba smaki, wtedy dałam po pół łyżeczki kawy i kakao).Sposób wykonania:Dobrze oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy lepiej się ubijają. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kawę lub kakao. Gotową masę wkładamy do sac-a-poche i wylewamy dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Gotowe beziki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i grzejemy je przez ok. 2 godziny. Można co jakiś czas otworzyć na chwilę piekarnik, gdyż dostęp powietrza spowoduje, że bezy zachowają swoją biel.
