Wykonanie
Beza, której skład Was zaskoczy ;-). Do
bezy przygotowanej jak na Pavlovą dodajemy posiekane
orzechy i... pokruszone słone
krakersy! Tak przygotowana
beza nie jest mocno słodka, o czym decyduje
sól zawarta w krakersach.
Ciasteczka w
bezie miękną podczas pieczenia, dlatego by dodać ciastu odrobinę kruchości posypałam je pokruszonymi
krakersami już na wierzchu, przed samym podaniem. Do tego oczywiście sos
czekoladowy (będzie pasował też karmelowy)- niebo w gębie!Przepis jest norweski, za przesłanie go do mnie podziękowania ślę do Angeliki :-).Składniki na
bezę:3 duże
białkaduża szczypta
soli220 - 250 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g
orzechów pekan lub włoskich, posiekanych150 g
krakersów, połamanych na mniejsze kawałkiW misie miksera umieścić
białka i rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu
białek dodać szczyptę
soli, następnie ubijać do powstania sztywnej piany. Dodawać
cukier, powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej. Dodać
cukier wanilinowy lub ekstrakt z
wanilii, zmiksować. Dodać posiekane
orzechy i połamane z grubsza
krakersy, wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę
bezową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 - 175ºC przez około 30 - 35 minut.
Beza będzie wypieczona i wyraźnie zarumieni się z wierzchu. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy.Ponadto:250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrukilka pokruszonych
krakersów, do posypaniaSchłodzoną
śmietanę kremówkę i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.Sos
czekoladowy:40 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%40 g
czekolady deserowejW garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Przestudzić.Wykonanie:Na wystudzoną
bezę nałożyć ubitą
śmietanę, posypać pokruszonymi
krakersami, polać sosem
czekoladowym. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
