Wykonanie
Kiedy łapie mnie zimowa chandra lubię zrobić coś mega słodkiego na poprawę nastroju :) Ten smakołyk swoją
słodyczą zaspokoi niejednego łasucha! Idealny podczas oczekiwania na upragnioną wiosnę.Blaty
bezowe:4
białkaszczypta
soli220 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
kakaoMikserem ubić
białka ze szczyptą
soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić
białek). Dodawać stopniowo
cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać
kakao i delikatnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować 3
okręgi, np. od średniej wielkości talerzyka deserowego. Na nie powykładać masę
bezową. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (
bezy rosną w trakcie pieczenia).Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 godz. 45 min do 2 godzin.
Bezy powinny być lekko
beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.masa krówkowaMasę podgrzać w kąpieli
wodnej, aby się rozrzedziła.Składniki na krem z advocatem:250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru6 łyżek advocatu (opcjonalnie)Do naczynia przełożyć
mascarpone i wlać kremówkę. Ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodać łyżkę
cukru pudru.Do masy wlewać po łyżce
likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty krem.garść posiekanych
orzechów włoskichWykonanie:1. Blat
bezowy polać gdzie nie gdzie masą
krówkową i nałożyć 1/3 kremu, na krem posypać część posiekanych
orzechów.2. Z kolejnymi blatami postąpić tak samo układając jeden na drugim tworząc tort.Wierzch dodatkowo można przyozdobić połówkami
orzechów.Smacznego!