ßßß
Składniki:2 płaty bezowe:- 6 białek w temperaturze pokojowej,- 300 g drobnego cukru do wypieków,- 2 łyżki cukru demerara,- 1 łyżeczka białego octu winnego,- szczypta soli,- 8 suszonych daktyli.krem:- 250 g serka mascarpone,- 300 ml śmietany kremówki 30%,- 1 łyżka cukru pudru,- 150 g masy karmelowej z puszki,- pół szklanki orzechów włoskich,- 10 daktyli.do przybrania:- 1/2 łyżeczki cukru pudru,- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,- kilka całych orzechów i daktyli.Sposób wykonania:Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 23-24 cm, odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie po 1 łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier. Masy wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na sam termoobieg (wtedy obie bezy, na dwóch poziomach, równo się upieką). Po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na całą noc do wystygnięcia.Masa kremowa:Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie i delikatnie wymieszać.Na jednym krążku bezy, równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.Wierzch posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao oraz ozdobić orzechami i daktylami.

Smacznego!Przepis dodaję do akcji: