Wykonanie
Udało mi się. W końcu. Do tego
tortu przymierzałam się dwa miesiące. Chciałam go wypróbować przed finałem, ale stanęło na finale, czyli urodzinach córki. Od momentu, jak go spróbowałam u szwagierki, marzyłam, by go zrobić. No i w końcu miałam okazję i na dodatek się udało. Zniknął cały w oka mgnieniu. Gorąco polecam, o ile ktoś lubi
bezy. A kobietki raczej lubią :). Przepis dostałam od szwagierki, ona zaś od przyjaciółki, która ten tort zrobiła, jako pierwsza, ale okazuje się, że autorem jest Margarytka .
Składniki:2 płaty
bezowe:- 6
białek w temperaturze pokojowej,- 300 g drobnego
cukru do wypieków,- 2 łyżki
cukru demerara,- 1 łyżeczka
białego octu winnego,- szczypta
soli,- 8
suszonych daktyli.krem:- 250 g
serka mascarpone,- 300 ml
śmietany kremówki 30%,- 1 łyżka
cukru pudru,- 150 g masy karmelowej z puszki,- pół szklanki
orzechów włoskich,- 10
daktyli.do przybrania:- 1/2 łyżeczki
cukru pudru,- 1/2 łyżeczki gorzkiego
kakao,- kilka całych
orzechów i
daktyli.Sposób wykonania:Pieczenie
bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 23-24 cm, odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach.
Daktyle do
bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. Dodać 1 łyżeczkę
octu, a następnie po 1 łyżce wsypywać
cukier, cały czas miksując. Gdy już cały
cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone
daktyle, delikatnie wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier. Masy wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na sam termoobieg (wtedy obie
bezy, na dwóch poziomach, równo się upieką). Po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut.
Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na całą noc do wystygnięcia.Masa kremowa:
Orzechy i
daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć
serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić
śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę
cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (
śmietanę dodając do
serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane
bakalie i delikatnie wymieszać.Na jednym krążku
bezy, równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem.Wierzch posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
kakao oraz ozdobić
orzechami i
daktylami.
Smacznego!Przepis dodaję do akcji: