ßßß Cookit - przepis na Tort Dacquoise

Tort Dacquoise

nazwa

Wykonanie

Przepyszny tort bezowy
przełożony masą z serka mascarpone, kremówki i masy krówkowej z dodatkiem włoskich orzechów i suszonych daktyli
Niebo w gębie!
Składniki na 2 bezy o średnicy 23 cm:
6 białek
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
8 suszonych daktyli drobno pokrojonych
Przygotowanie blatów bezowych:
Dużą blachę, dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. U mnie nie zmieściły się jednocześnie dwie bezy na jednej blaszce, więc piekłam jednocześnie na dwóch blaszkach i dwóch poziomach po jednej bezie z funkcją termoobiegu.
Do dużej miski wlewamy dobrze schłodzone białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli, po jednej łyżce, wymieszane cukry (biały i brązowy) i ubijamy do uzyskania jednolitej piany. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Dodajemy drobno pokrojone daktyle i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Powstałą masę bezową dzielimy na pół i wykładamy łyżką na okręgi, dokładnie wyrównując.
Masy bezowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopnie (na termoobiegu do 120 stopni) i pieczemy przez 90 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ja zostawiłam na całą noc)
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30% (ja użyłam 36%)
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
150 g masy krówkowej
1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
10 daktyli drobno pokrojonych
Przygotowanie masy:
Zimny serek mascarpone mieszamy z masą krówkową na jednolitą masę
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix
Następnie dodajemy serek mascarpone z wymieszaną masą krówkową i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia składników
Do masy dodajemy orzechy oraz daktyle i delikatnie mieszamy
Dodatkowo (do dekoracji):
cukier puder
kakao
daktyle
orzechy włoskie
Wykonanie:
Jeden z blatów bezowych przekładamy na paterę. Wykładamy na niego masę. Rozsmarowujemy, wyrównujemy i przykrywamy drugą bezą. Tort oprószamy delikatnie cukrem pudrem, kakao i dekorujemy połówkami daktyli i orzechów.
Źródło: Moje Wypieki
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/01/tort-dacquoise.html