Wykonanie
Przepyszny tort
bezowyprzełożony masą z
serka mascarpone, kremówki i masy krówkowej z dodatkiem
włoskich orzechów i
suszonych daktyliNiebo w gębie!Składniki na 2
bezy o średnicy 23 cm:6
białek300 g drobnego
cukru2 łyżki
cukru demerara1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soli8
suszonych daktyli drobno pokrojonychPrzygotowanie blatów
bezowych:Dużą blachę, dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa
okręgi o średnicy 23 cm. U mnie nie zmieściły się jednocześnie dwie
bezy na jednej blaszce, więc piekłam jednocześnie na dwóch blaszkach i dwóch poziomach po jednej
bezie z funkcją termoobiegu.Do dużej miski wlewamy dobrze schłodzone
białka, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli, po jednej łyżce, wymieszane
cukry (biały i brązowy) i ubijamy do uzyskania jednolitej piany. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę
soku z cytryny. Dodajemy drobno pokrojone
daktyle i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Powstałą masę
bezową dzielimy na pół i wykładamy łyżką na
okręgi, dokładnie wyrównując.Masy
bezowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu) i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopnie (na termoobiegu do 120 stopni) i pieczemy przez 90 minut.Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy
bezy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ja zostawiłam na całą noc)Składniki na masę:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki kremówki 30% (ja użyłam 36%)1 łyżka
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fix150 g masy krówkowej1/2 szklanki posiekanych drobno
orzechów włoskich10
daktyli drobno pokrojonychPrzygotowanie masy:Zimny
serek mascarpone mieszamy z masą
krówkową na jednolitą masęDobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder oraz
śmietan-fixNastępnie dodajemy
serek mascarpone z wymieszaną masą
krówkową i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia składnikówDo masy dodajemy
orzechy oraz
daktyle i delikatnie mieszamyDodatkowo (do dekoracji):
cukier puderkakaodaktyleorzechy włoskieWykonanie:Jeden z blatów
bezowych przekładamy na paterę. Wykładamy na niego masę. Rozsmarowujemy, wyrównujemy i przykrywamy drugą
bezą. Tort oprószamy delikatnie
cukrem pudrem,
kakao i dekorujemy połówkami
daktyli i
orzechów.Źródło: Moje WypiekiSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u