ßßß
Tort dacquoise, o który często prosiliście, jeszcze w 'Koncercie Życzeń'. Jak z cukierni od Sowy. Przyznam, nie byłam tam nigdy, nie miałam okazji próbować oryginału. Ale jeśli smakuje jak ten... jest wart Waszej pracy :-). A okres teraz jest sprzyjający, ponieważ z produkcji pączków na pewno zostaną Wam białka. Tort jest połączeniem słodkiej bezy, kremu karmelowego i bakalii. Słodki, sycący, ale.. karnawał jeszcze trwa, więc kalorii nie liczymy, prawda? ;-).Składniki na 2 blaty bezowe:6 dużych białekszczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki cukru trzcinowego demerara1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny8 suszonych daktyli, drobno pokrojonychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, delikatnie wymieszać.Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Składniki na krem:250 g serka mascarpone, schłodzonego300 ml śmietany kremówki 30%, schłodoznej1 łyżka cukru pudru150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych10 daktyli, posiekanychMascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można na wolnych obrotach miksera).Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:cukier puder do oprószeniakakao do oprószeniaWykonanieNa paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Kulinarne szaleństwa Margarytki' .