Wykonanie
Tort dacquoise, o który często prosiliście, jeszcze w 'Koncercie Życzeń'. Jak z
cukierni od Sowy. Przyznam, nie byłam tam nigdy, nie miałam okazji próbować oryginału. Ale jeśli smakuje jak ten... jest wart Waszej pracy :-). A okres teraz jest sprzyjający, ponieważ z produkcji pączków na pewno zostaną Wam
białka. Tort jest połączeniem słodkiej
bezy, kremu karmelowego i
bakalii. Słodki, sycący, ale.. karnawał jeszcze trwa, więc kalorii nie liczymy, prawda? ;-).Składniki na 2 blaty
bezowe:6 dużych
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
cukru trzcinowego demerara1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny8
suszonych daktyli, drobno pokrojonychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dużą blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa
okręgi o średnicy 23 cm.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli, na sztywną pianę. Dodawać
cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny i zmiksować. Dodać
daktyle, delikatnie wymieszać.Masę
bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze
okręgi, wyrównać.Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut.
Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone, schłodzonego300 ml
śmietany kremówki 30%, schłodoznej1 łyżka
cukru pudru150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)pół szklanki
orzechów włoskich, posiekanych10
daktyli, posiekanych
Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można na wolnych obrotach miksera).
Śmietanę kremówkę i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Wmieszać do masy z
mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.Dodać
bakalie i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
kakao do oprószeniaWykonanieNa paterze ułożyć jeden z blatów
bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem
bezowym. Oprószyć
cukrem pudrem i odrobiną naturalnego
kakao, udekorować
daktylami i
orzechami.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Kulinarne szaleństwa Margarytki' .